Bugün Türkiye için artık yarındır. TBMM’den ‘geçecek’ veya ‘geçmeyecek’ olan tezkere için oy kullanacak milletvekilleri bu gerçeğin farkında olmalılar. Zaten öyle olmaları mutlaktır. Türkiye bu noktada kararını verirken geleceği kurgulamak zorunda. Kürtler’le ilişkisi ne olacak? Amerika ile hangi noktada bundan sonra işbirlikleri artacak, nerelerde çatışmalar ve sorunlar yaşanabilir?Bütün bunları bugün için kurgulayacak ve ileride Türkiye’nin önünü açacak olan zemin Parlamento. Parlamento bugün Türkiye’nin karar mekanizmalarında en önemli noktadır.
TBMM için bu tür kararlar aslında ilk kez verilmiyor. Bundan önce de tezkereler geldi ve geçti Meclis’ten. Ama hiçbiri bu kadar etkin bir gelecek kaygısını gündeme getirmemişti.
Türkiye’nin önünde iki tane açmaz var. Biri bu tezkerenin sonuçlarına bağlı olarak Irak’a karşı savaş harekatının başlayacak olması ve bunun sonuçları. Diğeri de Türkiye’de konuşlanacak Amerikan ordusunun ne zaman Türk topraklarından çekileceği.
* * *
Türkiye, Körfez Savaşı sonrasında ‘Çekiç Güç’ uygulamasıyla gördü ki, gelen yabancı askeri birlikleri geri göndermesi neredeyse mümkün değil. Çünkü gelenler dünyanın en kritik noktasında böylesine bir avantajı ellerine geçirince gitmemek için her şeyi yapıyorlar. Kaldıkları süreç içinde de bizim onlara sağladığımız avantajla bize karşı savaşıyorlar. Örneğin Türkiye ne zaman bu güç gitsin istese, ekonomik ve siyasi kriz çıkmıştır Batılılar’la aramızda. Ayrıca Çekiç Güç’ün PKK’ya yardım ettiği de belgeli.
İyi de Türkiye gibi ülkelerde bu tür durumlara karşı neden sessiz kalınıyor. Bunda en önemli etken sağlam ekonomilerin olmayışı. Ekonomik derinlikleri olmayan ülkelerde baş gösteren hastalık hemen ortaya çıkıyor. Ülkenin ekonomik kriz içine gireceği endişesi hükümetleri etkiliyor ve onları teslim alıyor. Sonuç bile bile zehirlenmek gibi bir şey. Oysa bu tür ekonomilerde stratejik kararlar alınırken öncelikle ekonomiye değil, başka verilere bakılır.
* * *
Türkiye şimdi Amerikan ordusunun en etkin unsurlarını kendi topraklarına yerleştirecek. Amerika’nın en az üç yıl boyunca Irak topraklarında kalacağını öngörürsek, bu Türkiye’deki askeri varlığın da en az üç yıl boyunca Türkiye’de kalacağı anlamına geliyor. Yani yarın yerel seçimler sırasında da, genel seçimlerde de, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu askeri unsur iç politikanın malzemesi olacak. Ayrıca bu uluslararası anlamda pek çok sorunu da beraberinde getirecek.
AB ile Türkiye’nin ilişkilerini de bu tutum derinden sarsacak. Çünkü artık bu savaş ile birlikte çok kutuplu bir siyasal dünya düzenine geçiliyor. Bunları öngörmek ve düşünmek gerek. Meclis yarın tezkere oylamasında bütün bunları da oylayacak.
* * *
Irak’ta Kürtler’in bundan sonra oynayacakları rol, Türkiye ile Amerikan ilişkilerini belirleyecek. Bunun nasıl olacağını Türkiye ne kadar etkileyebildi? TBMM bu bilgilere sahip mi? Bugün tezkere oylaması sırasında bunları bilerek mi oy kullancak milletvekilleri?
Milletvekilleri iç ve dış gündeme sahip olarak oy kullanmalılar. Bilgilenmeliler. Süreçler onları tam bilgilendirdi mi? Sanmıyorum. Ama umarım ben yanılıyorumdur. Çünkü aksi telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Bugün TBMM Türkiye’nin geleceğini, dünyanın düzenini değiştirecek bir karar verecek. Bugünün sonunda öyle veya böyle bir pişmanlık ifade etmenin hiçbir değeri kalmayacak. Bugün bütün günleri değiştirecek. Ve bugünkü kararın ardından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Milletvekillerimiz umarım bütün bunlara hazır hissediyorlardır kendilerini.

01 Mart 2003