Devlet Bakanı Derviş, Ecevit’in gözünün içine baka baka, ‘Çekilmezseniz ekonomiyi kurtaramayız. Türkiye de bunu istiyor’ dedi
Türkiye’nin ekonomisinin yönetilememesinde en kritik saatler dün yaşandı. Hükümet ekonomiyi görüşmek için ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile bürokratları zirveye çağırdı. Ama Başbakan Ecevit yaptığı çağrıdan bir ültimaton alarak çıktı.
Türk siyasi tarihinde ilk kez görülen uygulama, Başbakanı şoke etti. Başbakan Bülent Ecevit ile ekonomiyi görüşmek üzere Başbakanlık konutunda bir araya gelen Derviş, Ecevit’in gözlerinin içine bakarak şunları söyledi:
‘Asker de istiyor’
‘ Sayın Başbakanım, lütfen çekilin. Ekonomik durum kötüye gidiyor. Çekilmezseniz ekonomiyi kurtaramayız. Türkiye’nin bütün kurumları bunu istiyor. Her şey buna kilitlendi. Artık çekilmelisiniz. Asker de bunu istiyor. Çekilmezseniz, tekrar ediyorum ekonomik durum kötüye gider ve ekonomiyi kurtarmamız mümkün olmaz.’
Sessizce dinledi
Bu sözleri sessizlikle karşılayan Ecevit , daha sonra diğer liderler ile görüştü.
Ancak bu görüşmede liderlerin beklentisinin aksine Ecevit bu konuda yorum yapmadı. Ekonomik konular üzerine görüşlerini aldığı Derviş’ten sonra ekonomi bürokratlarını dinledi.
Azil beklentisi
Liderler ise Ecevit’in Kemal Derviş’i azletmesini beklediler. Çünkü , Başbakan bu görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmek için Çankaya Köşkü’ne çıktı. Bu sırada liderler Derviş’in azledilmesini beklediler. Ancak Ecevit bunu yapmayacağını gösterdi. Gerekçe olarak da ekonominin bu karardan kötü etkileneceğine bağladı.
Başbakan daha sonra hiçbir şey olmamış gibi liderlerle görüşmeye ve ekonomik konularda bilgi almaya devam etti. Ekonomik konuların ele alındığı liderler zirvesinden sonra yapılan açıklamada da sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıldı.
Yolun sonu
Türkiye’nin her kurumundan artık hastalığı nedeniyle ülkeyi yönetemeyen Başbakan Ecevit’e çekil baskısı gelirken, buna Kemal Derviş’in de katılması hükümetin artık yolun sonuna geldiğini gösteriyor. Başbakan Ecevit’in çekilmesi durumunda hükümet Anayasa’ya göre hemen düşüyor. Ancak koalisyon yeni dönem için uzlaşırsa , bu uzlaşmada kimin Başbakanlığı yürüteceği de önemli. Çünkü MHP’nin ve Devlet Bahçeli’nin Başbakanlığı gündeme gelecek. Ancak bu durumda da ANAP ile MHP arasındaki AB uyumsuzluğu konusunda yeniden görüşmelerin yapılması gerekiyor. DSP içinde bu noktada bir ayrışma yaşanmaz ve tek parti olarak kalınırsa bu sefer de başka olasılıklar gündeme gelecek.
Kıran kırana yarış
DSP içinde Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı konusunda kıran kırana bir yarış yaşanacak.
Bu sırada DYP ile ANAP arasında yeni hükümetin şekillenmesi noktasında sürpriz gelişmeler de yaşanabilir.
Ancak bugünkü yapısıyla koalisyon hükümeti devam kararı alırsa, yeni hükümet de buna göre kurgulanacak. Bu yeni koalisyon Türkiye’yi seçime götürecek.
Dengeler bozuldu
Ancak Başbakan görevinde kalırsa, bu durumda Kemal Derviş’in görevini bırakması gerekecek. Yoksa siyasi teamüllere göre bundan sonra Kemal Derviş ile Bülent Ecevit’in aynı kabinede olması veya ortak siyaset yapmaları mümkün değil. Hükümet Kemal Derviş’i koltuğundan azlederken , erken seçim kararı alıp ilan da edebilir. Yani Türkiye’nin siyasi dengelerinde bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
05 Temmuz 2002