12.11.1998
Baykal, Korkmaz Yigit’in doldurdugu iddia edilen ikinci kasetin daha büyük skandallari ortaya çikaracagini söylüyor. Baykal’a göre, kasette ANAP’li iki bakanin rüsvet aldigi belgeleniyor
Tuncay ÖZKAN
Ankara’da, mafya ile baglantili oldugu iddialariyla sorgulanan isadami Korkmaz Yigit’in açiklamalarinin yer aldigi kasetin yayimlanmasinin ardindan olusan hava hükümetin düsecegi seklinde.
Peki ama yerine ne konulacak?
Bu soruyu dün sabah saatlerinde Bulgaristan gezisine çikan Basbakan Yardimcisi Bülent Ecevit de soruyordu. Bundan sonra ne olacak?
Sorunun yanitini en iyi bilen kisi CHP Genel Baskani Deniz Baykal. CHP Genel Merkezi’nde, dün Sayin Baykal’i beklerken, önce Istanbul milletvekili ve parti yöneticisi Bülent Tanla ile görüstük. Tanla Türkiye’de ortaya çikan tablonun sogukkanli olunmasini gerektirdigini aktardi. Ama hükümet konusundaki görüslerini de söyle özetledi:
“Bu hükümet alternatifsiz degildir. Bu gitmeli. Yenisinin kurulabilecegi halka anlatilmalidir. Bu gelismelerden isadamlarinin ve ekonomi dünyasinin etkilenmemesini saglamaliyiz. Bu çevreler sanki bu kriz yokmusçasina çalismalarini sürdürmeli.”
‘Tarafsiz basbakan atanir’
Bu sirada odaya giren Cevdet Selvi CHP’nin bir baska boyutunu dile getirdi hükümetle ilgili olarak. Selvi’ye göre CHP uzunca bir zamandir, hükümetin getirdigi yükün altinda kaliyordu:
“Teskilatlardan soruyorlar; bu hükümeti daha ne kadar tasiyacagiz diye. Yanit veremez olmustuk. Simdi artik bu olaylarin ardindan hükümetin devami konusunda bir tutumumuz olamaz.”
Bas basa yaptigimiz görüsme sirasinda Baykal, çok net bir sey dile getirdi:
“Bu hükümetin devami söz konusu olamaz.”
Peki CHP ve Deniz Baykal, hükümeti düsürürken yerine ne koymayi planliyor? Iste Deniz Baykal’in yaniti:
“Bu hükümetin devam etmesi mümkün degildir. Çünkü ortaya çikan gerçekler ve varligindan haberdar oldugum ikinci kaset içindeki iddialar (Bu iddialar konusunda bir kisiden bilgi aldigini da belirtiyor) hükümetin devaminin olamayacagini ortaya koymaktadir. Ben su an çok üzgünüm. Mesut Bey ile ilgili olarak ortaya konulan iddialar karsisinda. Ancak net seyler var. Türk Bank satisini Jefi Kamhi araciligiyla Korkmaz Yigit girsin diyerek ortaya süren Basbakan. Ihaleler Basbakan eliyle dagitilmaya baslanirsa gelin bu isin sonunu düsünün. Pislik her tarafi sarmis. Bunu temizlemek gerekiyor. Bunu temizlemek için de yeni bir hükümet kurulmalidir. Hükümet istifa eder. Etmezse düsürülür. Gensoru ile ya da baska bir yolla. Bu önümüzdeki hafta içinde en geç olacaktir. Bundan sonra bir tarafsiz basbakan atanir, o basbakanin Meclis’ten güvenoyu almasina da gerek yoktur. Çünkü kurulma asamalari ve diger prosedürlerle gelinen nokta zaten nisan ayini bulur ve o tarih de seçim tarihidir. Tarafsiz bir basbakan ve yeni olusacak kabine. Hükümetsizlik diye bir sey yok. Biz Cumhurbaskani’ndan bunu isteyecegiz.”
Deniz Baykal’a çetelerle yürütülen savasi ve girilecek yeni ortamin sonrasinda ortaya çikacak olusum Türkiye’nin önündeki en büyük temizlik firsatini ortadan kaldiracak mi?
Deniz Baykal bu soruma su yaniti verdi: “Ne bugünkü basbakan ne de hükümet Türkiye’de temiz toplum çalismalarinin tek sahibidir. Türkiye’de temiz toplum idealinin sahibi halktir. Temizligi halk istemektedir. Bu iktidarin gitmesiyle temiz toplum idealinde hiçbir kesinti olmayacaktir. Ben sahsen Maliye Bakani Zekeriye Temizel’in çalismalarinin devami için bakanlikta kalmasindan yanayim. Yeni hükümet olusurken
Sayin Cumhurbaskani’na Zekeriya Bey’in kalmasi yönündeki kanaatimi de aktaracagim.”
Baykal cephesindeki kararliligin ulastigi nokta buydu. Ancak yine de hükümetin gitmesiyle birlikte ortaya çikabilecek durumla ilgili net bir görüntünün ortada olmadigi kesin. Bundan sonra CHP’nin tutumunda bir degisiklik olmazsa en fazla 60 gün sonra yeni bir hükümet kurulmasi gündeme gelecektir.
Peki 60 gün sonra ortaya çikacak sartlar Türkiye’nin son 30 yil içinde yakaladigi en büyük temizlik hareketini ve kazanimlarini nasil etkileyecek?
Bu soruya hepimizin yürekten olumlu yanitlar vermemiz gerekmektedir. Yilmaz iktidarinin temizlik konusunda yaptiklari çok önemlidir. Kara paraci bankalardan, tekstil, kimya, altin-pirlanta kaçakçilarina kadar genis bir yelpazede yürütülen sorusturmalarda kilit noktalara ulasildi. Bu mevzilerin kaybedilmemesi gerekiyor.
Bunun için polisinden müfettisine, maliye çalisanindan banka personeline kadar herkesin, hepimizin tek yürek olarak temiz toplum ideali kavgasinda sonuna kadar mücadele etmemiz sart. Bu kavgada kazanilanlarin siyasetin kayikçi kavgasinda yok olmasina seyirci kalirsak, Türkiye kaybeder. ANAP cephesinde yasananlara da bakarsak önümüzdeki siyasi resmin netlesmesini saglamis oluruz.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakani Günes Taner’e göre olanlar, Korkmaz Yigit gibi, kendi bankasinin içinden 375 milyon dolari kaçiran, mafya baglantisi ortaya çikan ve adalete hesap vermekten kaçan bir kisinin hezeyan içinde dile getirdigi yalanlar. Taner, Yigit’in mekânlar konusunda dogrulari söyledigini aktariyor. Ona göre adalete hesap verecek olan bir kisiyi muhatap kabul etmesi de mümkün olmayan bir durum. Bu yüzden arkadaslarimiza Yigit ile ilgili açiklama yapmayi reddettigini aktardi.
Basbakan Yilmaz ise temiz toplum konusunda baslattigi atagin kesilmek istendigini ve buna malzeme olarak da Korkmaz Yigit’in ‘yalanlarinin’ kullanildigini söyledi.
Yilmaz’in olayla ilgili tepkisi söyle.
“Yigit ile Çakici arasindaki iliski ortada. Yigit bu konuda yalan söylüyor. Samimi degil. Ben kendisiyle görüsmelerimde söylediklerinin hiçbirini dile getirmedim. O baskalarinin agzindan Basbakan bana sunu demis, bunu demis diyor. Benim tek düsündügüm Türkiye’nin temiz toplum idealinin devamidir. Bunun sekteye ugratilmasina izin vermemektir.”
Basbakan’in bu sözleri konusunda görüsünü aldigim Baykal ise “Dogal olarak böyle söyleyecek. Ama anlatilanlardan iliskilerin boyutu tam olarak ortaya çikmaktadir” yorumunu yapti.
Baykal’a göre Bayindir Holding ile Basbakan Yilmaz arasinda dogrudan bu iliski söz konusu. Baykal, “Korkmaz Yigit, Basbakan ile konusuyor, 10 dakika sonra, telefonla Kâmuran Çörtük ariyor. Kâmuran Çörtük ayrica Basbakan ve ANAP ile ilgili olarak nabiz yoklamalari da yapiyor. Iliski direkt bir boyut kazanmis. Bu olamaz. Bunun kabul edilmesi mümkün degildir” diyor.
Oysa hükümet kara para sorusturmalari kapsaminda bir yandan Basbakan ile ‘dostluklari’ oldugu belirtilen Bayindir Holding ile Park Holding’i de 15 gün önce sorusturma kapsamina almis. Olaylar yerli yerine tam oturmadigi için, siyaset arenasindaki toz bulutu her seyi örttügü için net degerlendirmeler simdilik yapilamiyor. Basbakan, Korkmaz Yigit’in açiklamalarinin ardindan savcilarin Çörtük’le ilgili bir islem yapip yapamayacaklari soruma “Savcilar nasil degerlendirir bilemem ama herhalde çagirip soracaklardir” yanitini verdi.
Yani kavganin bir boyutu seçime hangi partinin iktidarinda veya iktidarsizliginda girilecegi olustururken, asil görülmesi gerekenler arkada kaliyor. O da Türkiye’nin baslattigi temiz toplum hareketi. Siyasetteki yeni dalgalanmalarin bu hareket üzerinde olumsuz etkilerini göstermesine izin verememek gerekiyor.
Bunun için Korkmaz Yigit’in açiklamalarinin önemi büyük. Hele yapacagini söyledigi ikinci kaset açiklamasinin, birincisinden daha büyük etkileri olacagi dillendiriliyor.
Bakanlarin adini söyledi
Baykal, bir arkadasi araciligiyla edindigi bilgileri aktarirken, ikinci kasette iki ANAP’li bakanin rüsvet aldiklarinin belgeleriyle ortaya konuldugunu iddia etti. Ikinci kasetin daha büyük skandallari ortaya çikartacagini söyledi. Bakanlarin rüsvet aldiklari suçlamasina inanamayip tekrar sordugumda, “Bu konu kesin, bunlar begelenecek” diye kararli konustu. Hatta bu bakanlarin adlarini bana söyledi. Ama ortaya çikmamis bir açiklama ve ispati gerekecek bir iddia oldugu için bunlari yazamiyorum. Eger Korkmaz Yigit rüsvet verdigi bakanlari açiklayacaksa, gerçekten bu iddialar dogruysa, ortaya çikan yeni bilgi ve belgeler Türkiye’nin temiz toplum idealinde tarihe geçecek itiraflar olacaktir. Bu, çalismalara yeni bir hiz verecektir.
Ama bunlarin sorusturmalarinin iyi yapilmasi gerekir. Çünkü bütün bunlar temiz toplum hareketinin hizini kesmek için ortaya atilan çamurlar da olabilir.
Deniz Baykal’a ellerindeki bes adet dosyayi sordugumda ise Kültür Bakani Istemihan Talay ile ilgili dosyayi dün açiklayacaklarini ama ortaya çikan kriz nedeniyle bunu açiklamadiklarini söyledi.
Simdi isi siyasetçilerin kavgasina birakmadan savci ve mahkemelerin ele alip, Türkiye’de iyi gidisi devam ettirmeleri gerekmektedir. Yani önümüzdeki günler temizlik harekâtinda ön cephe savaslarinin yasanacaginin haberleriyle dolu. Ankara çok seylere gebe.