01 Temmuz 2003
Türkiye’nin siyasetine yön verenler ile bürokrasinin üzerinde buluştuğu, sokaktaki insanın çıkarına, yararına olan çok az yasa taslağı vardır. Bunların en önemlilerinden biri PKK-KADEK militanlarını da kapsama alanına alan ‘Topluma Yeniden Kazandırma’ düzenlemesi. Bununla teröre bulaşan ama bundan rahatsız olan eli silahlı kitleler, yeniden topluma kazandırılacak. Madalyanın bir yüzünde bu var. Diğer yüzünde ise uluslararası politikalar.
Amerika artık Türkiye’nin sınır komşusu. Kuzey Irak’taki Kürt grupların, PKK-KADEK terörist unsurlarının kampları halen bu bölgede. Ama Amerika bu konuda Kürtler’le görüşmeler yoluyla uzlaşmayı amaç edindiği için, Türkiye’yi de ‘artık bir yasal düzenleme ile silahlı grupları dağdan indirecek yasa çıkartın’ diye sıkıştırdı. Bu bizim daha çok işimize geldi. Çünkü artık böyle bir yasal düzenlemeyi içeride de gerekli kılan değişiklikler yaşanmıştı. Bu yasanın mutlaka çıkartılması gerekiyor. Bununla elde edilecekler, Amerika’nın Kuzey Irak’ta elde edeceklerinden daha değerli.
Genelkurmay ne demişti
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün Diyarbakır’da o savaş ortamında yaptığı konuşmayı hatırlayın. Etrafa fazlaca kızgın ve kırıcı mesajlar veren Amerikalılar’ı, ‘İnşallah bize ihtiyaç duymazsınız’ diye uyarmıştı. Şu anda Amerika kolay kazandığı savaşın kesin galibi olamamaktan dertli. Irak içinde her gün en az 3 Amerikan askeri öldürülüyor. İç direniş mekanizmaları kırılamıyor. Amerikan askeri Irak’ta hakimiyeti sağlayamamakla suçlanıyor. Amerikan basını ateş püskürmeye başladı. Amerika, Türkiye’ye asker göndermesi ve asayişin sağlanmasında rol alması konusunda çağrıda bulunuyor.
Bizim Genelkurmay’ın tahminleri doğru çıkıyor. Irak’ta giderek büyüyen bir ateş Amerikan askerlerinin üzerine doğru gidiyor.
Kuzey Irak’ta ise Amerika, Kürt gruplara teslim olmuş durumda. Oysa bu noktada yapılacak hataların Türkiye ile Amerika arasında geri dönülemeyecek sorunlara yol açacağını görmemek büyük bir hata olacak. Bu noktada Amerikalılar’ı Türkiye’nin de uyarması lazım. Türkiye bölgesel etkinliğini artırmak, Amerika’nın geliştireceği politikaları etkilemek için, terör kartını masaya yatırmalı.
Ne yapmalı
Türkiye, Amerika ile Kuzey Irak kaynaklı terör hareketleri konusunda oturup bir anlaşma yapmalı. Bölgede Kürt grupların Talabani ve Barzani dahil silahsızlandırılması noktasında Türkiye ile Amerika işbirliği yapmalı. PKK-KADEK’in silahsızlandırılması ve bölgesel sorun olmaktan çıkartılması konusunda Amerika ile Türkiye anlaşma yapmalı. Bunların nasıl olacağı ve bölgesel gelecekte nelerin olacağı konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerikalı muhataplarını aydınlatabilir. Hatta bu anlamda bölgede terörle mücadele anlaşmasının kapsamına Fransızlar, Almanlar diğer AB unsurları da dahil edilmeli. Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak’tan başlayarak terör ile mücadelede Amerikalı ve diğer Batılı unsurlarla birlikte ve hatta onlardan öte, pek çok şeyi gerçekleştirecektir. Türkiye’nin ve ordusunun adaletinden de kimse şüphe duymasın. Bölgede Araplar, Kürtler, Türkmenler arasında barışı sağlayacak güç Türk ordusudur. Bunu Polonya ordusundan bekleyenler, biraz daha zaman kaybederlerse ne kadar büyük bir yanlışın içinde bulunduklarını anlayacaklar.
Türkiye’de siyaseti idare edenler, terör konusunda Amerika ile bir anlaşma yapmanın önemini kavramalılar. Bu konuda Türkiye’nin tecrübelerinden, bölgesel etkinliğinden Amerika da yararlanmak zorunda. İstese de istemese de.