21 Mart 2003
Savaş başladı mı? Teknik olarak evet. Amerika Irak’a savaş ilan etti. Ama esas anlamda, yani Irak’ın işgali noktasında savaş daha başlamadı. Daha sivil yerleşim birimleri bombalanmadı. Daha Irak’ta Saddam Hüseyin’e bağlı birliklerle Amerikan ve İngiliz askeri unsurları karşı karşıya gelmedi. Şimdi savaşı başlamadan bitirebilecek bir vuruş denedi Amerika, ancak bunda başarılı olamadı. Saddam ve oğulları bundan kurtulmayı başardılar.
Peki savaş başlayınca, ordular karşı karşıya gelince ne olacak? Elbetteki Amerikan ve İngiliz askerleri bu savaşı maliyeti ne olursa olsun kazanacaklar. Sonrası önemli. Bugün artık yarındır diye olayları değerlendirir ve gelişmelere bakarsak, önemli olan bu savaşın sonrasında yaşanacaklardır. Bugünden bakılması gereken yer savaş sonrası. Savaş sonrasında Irak’ın yeniden yapılanmasında kim etkili olacak? Amerika ve İngiltere mi? Yoksa Birleşmiş Milletler mi? Bana sorarsanız en önemli nokta burasıdır.
Türkiye, Meclisi’nden hem Amerika’nın askeri uçakları için hava koridorunu kullanmasına olanak sağlayan, hem de Türk askerinin Kuzey Irak’a gidişini onaylayan tezkereyi geçirdi. Hava koridoru olarak İskenderun üzerinden ve Trabzon üzerinden bölgeye lojistik destek sağlayacak uçuşların da yapılabileceği belirtiliyor. Yani Kuzey Irak’a asker ve diğer ihtiyaçlar Kıbrıs’taki İngiliz üssü dahil kalkacak uçaklar aracılığıyla sağlanmaya çalışılacak. Bunu da iyi analiz etmeliyiz.
Bu tezkerenin geçmiş olması Türkiye açısından bölgesel inisiyatif kullanma noktasında önemli. Çünkü Türkiye, Kürt ve Amerikalı uzmanlar tarafından Irak’ın yeniden yapılandırılması projelerinde en az rol alan ülke konumunda tutulmak isteniyor. Bu gerçekçi değil. Çünkü Türkiye olmazsa bu bölgelerin ve buralardaki Kürt grupların ayakta kalması mümkün değil. Bunu sağlamak için başka yollara sapmak gerek. Buna da Türkiye izin vermemelidir.

* * *
Bu nedenle Türkiye Irak içinde Amerikalılar ve Kürt gruplarla birlikte veya ayrı olarak mutlaka ulusal çıkarlarının gereğini yerine getirecek askeri önlemleri almak durumundadır.
Yani Türkiye, Kürtler istemiyor, Amerika desteklemiyor veya karşı çıkıyor diye Kuzey Irak’ta tarihin oluşmasına, uzak duramaz. Durmamalıdır. Türkiye, Kürt devleti kurulacak mı sorusunun yarattığı girdap içinde kalmamalıdır. Türkiye, yeniden düzenlenen Ortadoğu nasıl olacak, sorusunun yanıtlarını oluşturmak amacıyla bölgesel inisiyatifleri değerlendirmelidir.
Türkiye için kaybedilmemesi gereken en önemli sratejik müttefik elbette Amerika. Amerika ile Türkiye ilişkilerinin bu olayda yeniden kurgulanmakta olduğunu göremek durumundayız. Bu kurguda tarafların birbirlerinin sıkıntılarını, açmazlarını ve duruşlarını anlamaya ihtiyacı var. Bu noktada hiç kimsenin Türkiye’de panik yaratmasına izin vermemek gerekiyor.
Amerikalı yetkililerle, Türk yetkililer her zaman bir masa etrafında oturur. Ya da geçmiş örneklerinde olduğu gibi oturmazlar. Ama aralarındaki müttefiklik ilişkisi bundan zarar görmez.
İkili ilişkilerde dönem dönem Türkiye ile Amerika arasında olaylara bakış ve sonuçlarını değerlendirme noktasında sorunlar yaşandı. 1963 sonrasında Türk-Amerikan ilişkilerinde gözlenen iyi dönemler ile kötü dönemleri alt alta sıralayınca sık sık sorunların olduğu ortaya çıkıyor. Ama bu iki ülkenin birbirine olan yaklaşımını bozmadı. Bozmamalı. Türkiye ulusal çıkarları doğrultusunda hareket edecektir. Bunu hiç kimse yadırgamamalı.
Yönetim anlayışları noktasında ilişkileri bireylerin tutumundan, devletlerarası diyaloglara çekmekte fayda var. Yani Amerikan tarafına bir mesaj gidecekse Türk devletinin bürokratları bunu iletmeli ve yanıtları onlar almalı. Çünkü onlar ‘hayır’ ve ‘evet’ demek konusunda özel eğitimler alıyorlar. Yanıtlamak konusunda eğitimler alıyorlar. Diplomaside nasıl yanıt verdiğiniz, nasıl suskun kaldığınız bile çok çok önem taşıyor. Bunun için bireylerin bürokrasinin önüne geçmemesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ile Amerika arasında yaşanan sorunlarda yeni hükümetin bireysel tutum takınan bazı danışmanlarının etkili olduğunu duyuyorum. Bunu ortadan kaldırmak gerekiyor.

Bu yazının konusu: Irak Savaşı, ABD ve Ortadoğu. Aynı konudaki diğer yazılar o sayfada; tüm konular için Konular.

YENİÇIKTIFETÖ'nün Belleği
SATIŞTA

Yeni Kitabım: FETÖ'nün Belleği — Guguk Kuşu Operasyonu

15 Temmuz'un on yıl önce yazılmış senaryosu; İzmir'de otobüste bulunan bir belleğin belgeleriyle.

ISBN 978-625-9042-74-9

X (Twitter) — Son Paylaşımlar
🔁 Tuncay ÖZKAN yeniden gonderdi
Samet Polat@sametpoIat03.11.2026 18:15
X
Bugün Prof. Dr. Güler Doğan Averbek ve Prof. Dr. M. Fatih Köksal'ın katkılarıyla duyurulan kayıp Yunus Emre nüshasının örnek varağında karşımıza çıkan:

İy ehl-i dil eydüñ baña ben nicesi dolanayın
Ne dürlü tedbīr kılayın yā nice sanu sanayın
@deliriyoring_ @frk3552 @kubrozturk Kök zaten sa- > san- fiilidir. sanı ise yaz-u > yazı, yap-u > yapı örneklerinde olduğu gibi san-u > sanı yoluyla fiilden türemiştir. İşin güzel yanı, Kadı Burhaneddin 14. yüzyılda "sanursın", "sanu (sanı) sanma" ve "yanar"ı aynı şiirde buluşturmuş :)
♥ 143💬 2X'te goster
🔁 Tuncay ÖZKAN yeniden gonderdi
Cengiz Yalçınkaya@cenyalcinkaya03.11.2026 18:14
X
Kayıp nüshadan bir Yunus Emre dörtlüğü:

Dirindi bınar idük irkildük ırmağ olduk
Akduk denize talduk taşduk elhamdülillah
Tapduğun tapusında kul olduk kapusında
Yunus miskin çiğidi bişdi elhamdülillah
Anadolu’nun gönül dili Yunus Emre’ye dair her gelişme yüreğimize dokunuyor.

@GAverbek Hoca ile izini sürüp keşfettiği kayıp nüshanın hikayesini konuştum.
♥ 932💬 8X'te goster
🔁 Tuncay ÖZKAN yeniden gonderdi
Samet Polat@sametpoIat03.11.2026 17:57
X
Yunus Emre Divanı’nın Yeni Bulunan “Türk Yurdu Nüshası”ndan İki Örnek Varağın Çeviriyazısı

♥ 545💬 0X'te goster
Tuncay ÖZKAN@ATuncayOzkan03.11.2026 17:56
X
Çok güzel haber.
“Türk Yurdu” nüshasında Yunus Emre’ye atfedilen 113 şiir var. Bunların 9’una daha önce incelenen hiçbir nüshada rastlanmamış. 3 Kasım 2026 itibarıyla taradığım açık kaynaklarda bu dokuz şiirin tam metinlerine veya onları tek tek belirlemeye yarayacak ilk dizelerine ulaşamadım. Keşfi duyuran 2 Kasım tarihli TRT Haber söyleşisinde Prof. Dr. Güler Doğan Averbek, kitabın matbaa sırası beklediğini belirtiyor.
Yayınlanan görsellerden birinde bir şiiri şöyle:

“Ey gönül ehli, dile gelip anlatalım…
[…]
Ben cevhersem, o benim madenim.
Ben kul isem, o benim sultanım.
Aklım, gönlüm, canım odur.
Ondan nasıl usanayım?
Onsuz bana cennet haram…”
📖 Edebiyat dünyası için önemli keşif.

Yunus Emre Divanı’nın dağınık yapraklar halindeki kayıp nüshası gün yüzüne çıkarıldı. "Türk Yurdu Nüshası" olarak adlandırılan yazmada, Yunus Emre'ye ait 113 şiir bulunuyor.

🔍 Detaylar ilk kez TRT Haber'de.

♥ 9💬 1X'te goster
🔁 Tuncay ÖZKAN yeniden gonderdi
Özgür Özel@eczozgurozel03.11.2026 17:18
X
Yandaş basın Trump’ın Erdoğan’a ittirdiği sandalyeye bakarken Trump, Türkiye’ye 250 Boeing ittirdi.

Fahiş fiyatlı doğalgaz ittirdi.
Amerikan mallarına vergi indirimini, Çin mallarına vergi bindirimini ittirdi!

‘Bunları verdin Türkiye’ye ne aldın?’ dersen; sıfır!

Bir tek kendisine meşruiyet aldı!

Yere batsın öyle meşruiyetiniz, yere batsın!
♥ 5.511💬 408X'te goster
YouTube — Son Videolar
Facebook — Son Paylaşımlar
Tuncay Özkan
Tuncay Özkan24 hours ago
Cemil Tugay’ın anca turşusunu kurarlar!
Tuncay Özkan
Tuncay Özkan5 days ago
İzmir depremi için ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler hiçbir şey yapmıyor! Ne geçmiş deprem için yapılanlar yeterli ne de gelecek depremler için herhangi bir hazırlık var.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın simülasyonlarına göre 6.8 - 7.1 arasında büyüklüğü olan bir depremde, İzmir’deki kamu binalarının neredeyse tamamı yıkılıyor. 127.000 can kaybı öngörülüyor. Izmirim bu canlar bizim canımız. Kimse bizi umursamıyor.

Her altı ayda bir attığım düzenli tweetlerimden birini yineliyorum. Ya önlem alacağız, İZMİR İÇİN bir şeyler yapacağız ya da öleceğiz. Çocuklarımızı, eşlerimizi, evlerimizi her şeyimizi kaybedeceğiz.

Önlem almak öncelikle aktif faylarla ilgili bilim adamlarını dinlemekle başlamalı. İzmir’e ilkyardım malzemelerini gönderecek AFAD depolarını deprem bölgesi Akhisar'dan taşımak zorundayız. AFAD eliyle depreme denizden müdahale edebilecek Foça ve Çeşme'de yaşayanlarımızı eğitmek zorundayız. Denizden müdahale için gelecek olan tekneleri almalı, içine deliciler kırıcılar kaldırıcılar koymalı, deprem sırasında toplanacağımız yerlerin elektrik internet sağlık yiyecek ve yiyecek depolamasına uygun olmasına dikkat etmeliyiz.

Çevre illerden İzmir’e kurtarmaya gelecek olanlar için şimdiden acil müdahale yollarını belirlemeliyiz. Unutmayın Ege ordusunun bile böyle bir depremden çıkıp kente yardıma ulaşması 24 saat sürer.

Haydi İzmirim el ele gönül gönule siyasetin yapamadığını sivil toplum örgütlerimiz eliyle yapalım deprem için yapılacakları bağıralım, haykıralım İzmir’i depreme hazırlayalım. Haydi İzmir’im lütfen zaman kaybetmeyelim. Geçen gün ömürden bunu hiç unutmayalım.
Tuncay Özkan
Tuncay Özkan6 days ago
Yaşasın Cumhuriyet! 103 yıl önce Cumhuriyet'i yoktan var edenlere, bize bugünleri armağan edenlere olan borcumuzu, çocuklarımıza daha güzel bir Türkiye bırakarak ödeyeceğiz. #29Ekim
Tuncay Özkan
Tuncay Özkan
Tuncay Özkan1 week ago
Yüreğin yetiyorsa halka sor Cemil! Kendine güveniyorsan İzmirlinin karşısına çık. Halkın iradesinden korkmuyorsan kararını halka bırak

Tuncay Özkan
Tuncay Özkan1 week ago
Cumhuriyetin imzası var!

İftiralara Yanıtlar

Kanaltürk satışıyla ilgili iddialara yanıt
KRT ve ANKA iddialarına yanıt

Bana atılan iftiralara verdiğim yanıtlarım. Diğer iftiralara yanıtlar »